Jaarverslag CV de Deurdouwers 2017-2018.

Zaterdag 26 augustus 2017.

Het is weer tijd voor Deurdouwersdag. Met een stralend zonnetje gaan we met die fiets het pontje over richting de Panoven. Onderweg genieten van het natuurschoon, enkele fietsers zijn wat verlaat en er wordt gesproken over dooie mussen en slaapzakken… een Carnavalist is natuurlijk ook geen getrainde fietser. Bij de Panoven krijgen we een rondleiding door een zeer enthousiaste meneer die in geuren en kleuren verteld over de geschiedenis van de steenfabriek. We komen tijdens de rondleiding een zakmeter en een dijenkletser tegen en we lopen door smalle gangetjes van de oude fabriek. Als afsluiting gaat iedereen een eigen ontworpen baksteen maken. Er wordt volop gestempeld en gekliederd. Terug op de fiets met baksteen, naar het pontje en daarna naar de Reinhal voor het diner. De avond wordt ouderwets afgesloten met een gezellig borreltje.
Het seizoen gaat nu echt weer beginnen. Iedereen is er weer klaar voor.
 
Op donderdag 21 september is de avond van de prinsenverkiezing. Gelukkig is de opkomst dit jaar beter als voorgaande jaren. Er zijn 31 stemgerechtigde senaatsleden aanwezig. Er komen 42 namen op het bord. Ieder jaar toch weer mooi om te zien dat er nog voordrachten genoeg zijn.
De briefjes worden weer uitgedeeld en er wordt driftig gestemd.
Op zaterdag 23 september gaat de Firma List & Bedrog aan het tellen. Dit is ieder jaar een flinke klus, maar ooh zo leuk om te doen. Het verschil tussen de nummer 1 en 2 is dit jaar maar liefst 38 punten. Ook dit jaar zijn er weer enkele ongeldige stembriefjes. Er staan namen op die niet op het bord stonden. De punten zijn geteld, de smoes voor het benaderen wordt bedacht. Nu eerst maar eens een borreltje op de voorpret.
 
Op 25 september gaat het gebeuren. Wilco heeft een goede smoes bedacht en belt aan….. Vrouw Prins to Be maakt de deur open en heeft eigenlijk gelijk door wat er aan de hand is. Helaas is de beoogde X niet thuis, maar zijn vrouw zal appen als hij er is. Vervelend dat de Playbackgroep zo lang oefent zeg…. Om 22.37 zijn we dan eindelijk bij meneer thuis en om 22.41 hebben we al een JA! De snelste tijd tot nu toe. Tijdens de voorbereidingen weet onze voorzitter ook nog even nieuwe pages te regelen. Wat hebben we gelachen dat iedereen al op de hoogte was van hoe en wat behalve Nikki… Zij was de enige van het stel die niet op de hoogte was van het Prins schap van René. De voorbereidingen verliepen vlot, de overdracht aan de Adjudant gedaan en nu wachten op de Pronkzitting. De Playbackgroep had een mooie act in elkaar gezet waarbij de nieuwe X zou meedoen. Wesley werd bereid gevonden om mee te spelen. De verbaasde blikken in de keuken van John waren goud waard. Ook op het podium speelde Wesley het spelletje mee totdat René naar voren werd gehaald. Het snuutje van zus Helmi was om in te lijsten. Aan haar dan ook de eer om hem van zijn jas te voorzien. Je zou denken wat is daar speciaal aan, maar het was de jas van zijn vader, die ook ooit Prins Carnaval is geweest. Nichtje Sadé en dochter van René treed in de voetsporen van Helmi als page.. Voor Helmi kon de avond niet meer stuk!
 
Voor de Pronkzitting-commissie was het een spannende avond. Het concept van de avond was wat aangepast en de zaalindeling was omgegooid. Het was afwachten wat het publiek er van ging vinden en of de avond slaagde. Nou commissie, op een enkel klein puntje na was het één groot feest. Met alleen artiesten van eigen bodem, geweldige optredens van de dansgroepen en het aansluitende feest met de Feest X-press. Chapeau! Een zeer geslaagde avond. De zondag er na nog de revue-middag met eenzelfde opzet. Tijdens deze middag werd ook de grootste Deurdouwer bekend gemaakt. Dit jaar was dat Diny Blom. Diny zet zich al jaren in voor de Volleybalvereniging en verricht bergen werk in het Gasthuis. Een zeer verdiende onderscheiding voor Diny!
 
Op 25 november het Prinsendoopfeest! Traditiegetrouw hebben we eerst ex-Prins Tom bijgehangen in de ere galerij. Aan Stef alvast de vraag om weer wat extra spijkertjes toe te voegen, anders kan René er niet meer bij! In een flinke stoet naar het huis van Prins Wielie alwaar we het prinsenbord hebben geplaatst. Natasja had goed voor de inwendige mens gezorgd en na een aantal borreltjes en sinterklaas cadeautjes voor de Firma List & Bedrog zijn we naar het Fuske gegaan. Hier werd Wielie toepasselijk gedoopt met de pleeborstel en hebben we een gezellige avond gehad. Iedereen op tijd naar huis, want de Prinsenreceptie staat gepland voor de volgende dag.
 
Op zondag 26 november was het zover. Met een fikse regenbui en de nodige poncho’s werd Prins Wielie de zaal ingereden. De opkomst was geweldig. Talloze verenigingen, collega’s en vrienden hebben de receptie bezocht. Van zijn moeder heeft René een prachtige foto van zijn vader als Prins gekregen. Een kippevelmomentje… René had nog wel wat wensen voor de receptie. Een broodje shoarma zou wel lekker zijn. Nou meneer de dolle draaier, u vraagt en wij draaien. Compleet met overheerlijk meurende knoflooksaus, smakelijk eten! Na een geslaagde receptie keerde iedereen huiswaarts voor welverdiende rust.
 
Op zondag 7  januari de Nieuwjaarsreceptie in de Reinhal. Altijd een gezellige middag met een prima catering van onze Trudy. Elke keer is zij druk in de keuken en niemand komt er ook maar iets tekort. Nogmaals dank je wel Trudy, voor alle heerlijke hapjes!
Tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt ook het Lid van Verdienste bekend gemaakt. Dit jaar is Marco Siebers verkozen tot Lid van Verdienste. Marco is al jaren senaatslid, zit in het dagelijks bestuur, heeft 3 jaar de rol van voorzitter gehad, helpt de penningmeester waar hij kan, bouwt wagens, regelt de verhuur van de toiletwagen en aanverwante artikelen en is eigenlijk een onmisbare duizendpoot. Nogmaals van harte Marco, een welverdiende onderscheiding. We hopen je nog lang binnen de vereniging te houden.
 
Op vrijdag 11 januari het Schlagerfestival in HMC. De week er voor zijn we met de Verrapzakte Boys mee geweest naar Malden waarbij we nog enkele deelnemers hebben weten te strikken. Met een nieuwe commissie was het flink aanpoten om alles geregeld te krijgen. De commissie kan terugkijken op een geslaagde avond. De opzet was wat veranderd qua indeling van de groepen, maar het was een ouderwets gezellige avond.
 
Op 21 januari de verkoop van het Boemelbuukse. Wederom heeft de commissie er weer een prachtig exemplaar van gemaakt. Ieder jaar weer een flinke organisatie om alles weg te krijgen. Vele handen maken licht werk, uiteindelijk is het allemaal weer voor elkaar gekomen.
De verkoop werd gedaan, de soep stond weer klaar na afloop en de klus werd weer geklaard.
 
Op zaterdag 27 januari het Blagenbal. HMC was goed gevuld en de kinderen hebben er een mooi feest van gemaakt. We hebben afscheid genomen van Prins Milan de Opgewekte en zijn pages Merel en Faye. Genoten van diverse optredens van de jeugd en natuurlijk de onthulling van de nieuwe Jeugd prins of prinses… Dit jaar hebben we na lange tijd weer eens een Prinses in ons midden. Prinses Kiki de Dansende met haar Pages Dion en Anouk. De raad van Elf werd wat later op school bekend gemaakt. Er staat weer en enthousiaste groep jeugd klaar om er een leuk carnaval van te maken.
 
Dan is het alweer bijna tijd voor Carnaval! De wagenbouw werkt nog hard aan de mooiste creaties. Zelfs vrouw Prins en dochter Naomi komen geregeld helpen met het piepschuim. Dit jaar zijn er enorme poppen van de Muppetshow gemaakt. Werkelijk bijzonder om te zien wat er uit een vierkant blok gemaakt kan worden… De laatste puntjes worden op de I gezet en zoals altijd is alles (net) op tijd klaar voor de Carnaval.
 
Op donderdag 8 februari trekken we naar het Gasthuis. Elk jaar is dit de start van het Carnaval voor ons. Moeder Wieland zit al klaar in de zaal, te wachten op haar Prins, haar zoon. Mooi om te zien hoe de oudere generatie zo kan genieten van eigenlijk een klein bezoekje. De avond vliegt voorbij maar we beloven nog een keer terug te komen op de dinsdagmiddag.
 
Op vrijdag 9 februari een lange dag voor de boeg. We beginnen met het schoolcarnaval. De jeugd is er weer helemaal klaar voor en we beginnen met de onderbouw. Ook hier zijn er twee prinsessen. Prinses Janne en Prinses Jaleesa. We krijgen mooie optredens te zien, lopen de polonaise en zingen en springen op de vroege ochtend mee. Na een korte pauze is het de beurt aan de bovenbouw. Hier hetzelfde recept, een groot feest. Wilco wordt door Meester Frank bedankt voor zijn jarenlange inzet voor het schoolcarnaval.
Buiten wordt alles in gereedheid gebracht voor de optocht. Dit jaar met een stille start, dit vanwege een uitvaart in de kerk. Ook daar staan we bij stil en passen het programma aan als het daarom vraagt.
 
In de middag wordt de Reinhal in orde gemaakt voor het vrijwilligersfeest en gaat een aantal op ziekenbezoek buiten Millingen. Onze jeugdadjudant neemt even een slootje mee, maar nadat de schrik weer uit de benen was heeft de jeugd ook nog een bezoekje aan Keeken gebracht.
Hans heeft het slootje het hele seizoen nog moeten aanhoren, maar door zijn roze opgepimpte oorbeschermers heeft hij er waarschijnlijk niet veel van meegekregen. Die oorbeschermers heeft hij van de jeugdcommissie gekregen voor al die zingende dames in zijn auto.
 
In de avond heeft onze Prins met een kleine delegatie de sleuteloverdracht in Groesbeek bezocht. Een klein groepje heeft weer een heerlijk kopje koffie met limburgse vlaai gedronken bij Miem wat ze tot op de dag van vandaag elk jaar weer enorm waardeert.
Ondertussen liep de Reinhal al lekker vol voor de vrijwilligersavond. Bij aankomst van de Prins werd de wagen onthult en konden de kabinetten naar hartenlust de wagen In-Springen.
Tijdens de feestavond werd ook de Nijvere Nar bekend gemaakt. Dit jaar is gekozen voor Jean-Paul Houkes. Jean-Paul houd zich o.a. bezig met de automatisering en de web-site en de puntentelling bij het Schlagerfestival. Jean-Paul was zeer verrast met deze onderscheiding en heeft hem zeer zeker verdiend. De avond was nog lang gezellig met een kleine rookontwikkeling op de prinsenwagen…. Ojee.. als dat maar goed gaat!
 
Zaterdag 10 februari is de dag van Millingen. Maar eerst gaan we Bachus hijsen. Dit jaar hangt Bachus bij HMC. We verzamelen bij de Taverne, gaan in optocht naar HMC waarbij de Exters aansluiten bij de Kastanje. Na een korte ceremonie hebben Prins Wielie en Prinses Kiki Bachus in de top en kan het carnaval echt beginnen. We gaan de eerste optocht doen, we gaan naar Kekerdom!  
Dit is een mooie optocht om op te warmen voor het feest in Millingen. De Prins en Prinses genieten zichtbaar. In Millingen trekt er weer een mooie bonte stoet door de straten. Na een geslaagde optocht wordt en tot laat in de avond doorgefeest waarbij we o.a. een bezoekje hebben gebracht aan de Natte en de Dreuge. Het enige minpuntje van de dag is de dreiging vanuit enkele deelnemers richting onze mensen. Tijdens de prijsuitreiking heeft onze voorzitter keurig verwoord dat wij op geen enkele manier dreiging accepteren en dat wij dit gedrag niet tolereren. Aan het grote applaus uit de zaal was op te maken dat gelukkig menig deelnemer hier hetzelfde over denkt.
 
Op zondag 11 februari vroeg uit de veren voor het ziekenbezoek in Millingen. Aansluitend de optochten in Ooij en Leuth. Met de jeugd nog even frietjes eten bij HMC en dan staat de kroegentocht van de Exters op het programma. Ik heb me laten vertellen dat het een zeer gezellige avond was waarbij Page Nikki even een dutje heeft gedaan op het biljart…
 
Maandag 12 februari starten we met het ontbijt in de Reinhal. Om 8 uur fris en fruitig naar de AH voor de verse ingrediënten. Door sponsoring van de Warme Bakker uit Beek hebben we deze  keer een heerlijk uitgebreid ontbijt klaargezet. Onder leiding van Trudy Commandeur worden de stramme spieren losgemaakt tijdens de ochtendgym waar iedereen aan mee moet doen. Alleen onze zwangere Manon heeft vrijstelling! In de keuken worden even 40 eieren gebakken en dan is het smakelijk eten. Na het eten aansluiten bij de kroegentocht van de 3e helft.
De jeugd gaat dit jaar voor het eerst naar de Rozenmontag optocht in Beek. We vertrekken al vroeg met de wagen zodat we vooraan rijden en op tijd weer in Millingen zijn. De jeugd heeft genoten, de begeleiding ook. Dit is voor herhaling vatbaar! In Millingen terug brengt de hele vereniging een bezoek aan het familiecarnaval in de Dreuge tent. Het is een feest voor jong en oud. Compleet met confetti, ballonnen en slingers is het erg gezellig. Aansluitend het matinee bij HMC. Helaas is er weinig publiek, maar de gezelligheid is er onderling niet minder om.
Enkele sluiten nog af bij de Taverne, de echte die-hards gaan nog naar de Schuupavond in Kekerdom.
 
Dan is het alweer dinsdag. De dolle dagen vliegen voorbij. In de ochtend wordt door de kabinetten de Ooijevaar gepland bij de jongste inwoner van Boemelgat. Dit jaar is dat Zoë Strijbos, dochtertje van Kelly en Maurice en kleine zusje van Amy. Om 14.00 begint de Gasthuismiddag waar de akte van Zoë getekend wordt door Prins en Prinses en de page’s. Ook wordt de oudste inwoonster in het zonnetje gezet, mevrouw Egberts. We genieten van een aantal leuke optredens, de heerlijke bitterballen en een lange vinger met muisjes. Hier en daar wordt er in een hoekje een beetje bijgeslapen.
Na afloop een borreltje bij het Fuske en dan is het alweer tijd voor de laatste avond.
We verzamelen in de Reinhal en gaan in optocht naar HMC. Bijna alle leden van de jeugdraad zijn ook weer aanwezig en maken er nog een keer een feestje van. Om 0.00 uur wordt Bachus verbrand en is carnaval dan echt ten einde. We sluiten zonder steek af in de Reinhal waar onze Trui wederom voor wat lekkers heeft gezorgd. Hier en daar wordt een traan gelaten omdat Carnaval ten einde is, maar er wordt ook gelijk een toezegging gedaan door de Pages Sadé en Nikki om volgend jaar weer van de partij te zijn.
 
Op de woensdag wordt alles weer opgeruimd. De wagens worden van de confetti en snoepjes ontdaan, de Reinhal weer spik en span in orde gemaakt. Vanmiddag Haringhappen bij Leo. Zoals elk jaar heeft Leo het weer prima voor elkaar. Met een mooie delegatie wordt er gezellig nagepraat. Helaas zijn er enkele afgehaakt vanwege de griep, waaronder onze prins. Hij heeft het moeten opgeven tegen de koorts. De sleutel is dan ook vakkundig door Marinus teruggebracht naar Groesbeek.
 
De lampjes komen weer van zolder, want de lichtoptocht komt er aan. Met een aantal regels, opgelegd door de Gemeente, worden de voorbereidingen getroffen. Dit jaar geldt er een boete beleid bij te hard geluid. Een hele tour voor de vereniging om alles in te dekken en de deelnemers te informeren. De optocht rijd weer door de donkere straten en er staat weer genoeg publiek langs de kant. Toch nog een aantal boete’s gekregen waar we tot op de dag van vandaag nog geen uitsluitsel over hebben. We zijn nog steeds in conclaaf met de gemeente, waarbij heel veel dank aan Guus die zich heeft vastgebeten in het boete beleid.
 
Op zaterdag 10 maart de lichtoptocht in Groesbeek. De delegatie was wat kleiner als andere jaren, maar het feestje was er niet minder om heb ik me laten vertellen. Alles op 1 wagen en feesten maar.
Dan is het carnaval gebeuren toch echt klaar voor dit jaar. De mooie poppen van de prinsenwagen worden te koop gezet, de rest word zover mogelijk alvast afgebroken en klaargezet voor volgend jaar.
 
Na de bonte kleuren van de carnaval begint het oranje te kleuren in Millingen. Op 26 april voor de 3e keer Koningsnacht in samenwerking met de Natte. Een leuke gezellige avond met Robert Pouwels. Het publiek varieert van jong tot oud en de avond is wederom geslaagd. Deze dag had een extra oranje tintje voor Stef. Nietsvermoedend en in de veronderstelling dat Ben een koninklijke onderscheiding zou krijgen heeft Stef de Reinhal leuk aangekleed voor een receptie in de middag. Het was echter niet Ben maar Stef zelf die een koninklijke onderscheiding kreeg. Zeer vereerd werd hem een lunch met familie en een kleine receptie aangeboden door de vereniging welke goed bezocht werd. Nogmaals gefeliciteerd Stef, draag je onderscheiding met eer!
Op 27 april Koningsdag… we starten met de aubade en het concert van fanfare St. Cecilia. De organisatie heeft dit jaar een Hap en Tap festijn gepresenteerd. Er waren diverse hapjes te koop voor een maximale prijs van € 1,50. Daarnaast kon men over de braderie en konden de kinderen weer genieten van de kinderspelen. Duo Decibel zorgde de rest van de dag voor de muzikale noot. Het was een geslaagde dag!
 
Eind mei is de Reinhal op zijn mooist. De wagens zijn weg en de enorme hal is leeg… maar dit is maar van korte duur. De inzameling voor de gezamenlijke rommelmarkt met SCM begint. Op zaterdag 9 juni is de Rommelmarkt in en om de Reinhal in een stralend zomers weertje. Misschien iets te heet voor een aantal bezoekers maar het loopt en koopt allemaal aardig door. Met een grote groep vrijwilligers van beide verenigingen is alles in de middag weer opgeruimd en werd er in de schaduw genoten van een welverdiend drankje en stuumpkes. De klus is weer met zijn allen geklaard en daar mogen we trots op zijn.
 
Het seizoen loopt op zijn einde. Buiten de genoemde evenementen om hebben we natuurlijk nog veel meer gedaan. Zo brengen we ieder jaar trouw een bezoekje tijdens de Dodenherdenking op 4 mei, bezoeken we veel recepties van zuster verenigingen en proberen we overal een feestje van te maken. Alle helpende handjes zijn we enorm dankbaar, want we kunnen het niet alleen.
Zelfs met de kermis zijn we als vereniging paraat dit jaar want Eric heeft de vogel geschoten bij de Dreuge. Op de zondagavond hebben we hem een bezoekje gebracht met Prins en gevolg.
 
Wat hebben we nog meer gedaan?
Onze dansgroepen hebben weer geweldig gepresteerd op diverse toernooien.
We hebben een bezoekje gebracht aan de net niet jongste inwoonster Liz, dochter van Wesley en Manon.
Er is een nieuwe ruimte gecreëerd boven, waardoor we er een nieuwe multi functionele ruimte bij hebben.
We hebben een mooi bedrag ontvangen van de Rabo sponsor aktie tbv onze jeugd.
Het was het jaar met onze nieuwe voorzitter, Rein. Hij heeft zijn plekje gevonden in het dagelijks bestuur en onze vereniging prima vertegenwoordigd.
Er is gezocht naar een nieuwe secretaris en gelukkig hebben we er een gevonden.
Er wordt veel gebruik gemaakt van onze verhuur artikelen waardoor we financieel wat extra ruimte hebben gekregen. We zijn het gesprek aangegaan met een groep deelnemers over gedrag tijdens carnaval. Dit naar aanleiding van de dreiging op de zaterdag.
En op de laatste vergadering hebben we stellingen avond gehad waar we veel waardevolle informatie hebben opgehaald. Hiermee gaat het DB aan de slag.
 
Dan hebben we ook nog een kleiner wordend DB, we nemen afscheid van Wilfried, die na vele jaren inzet een stapje terug gaat doen. Wilco is uitgetreden en ook ik ga het DB uit en ga me op andere vlakken inzetten voor de vereniging. Er zal nog wat vaker een beroep gedaan worden op het algemeen bestuur om  te helpen met diverse taken. Mocht een ieder van jullie interesse hebben in een bestuursfunctie, laat je horen. Ga in gesprek met een van de DB leden en wie weet waar het je brengt. Het is samen met de senaat een mooie club waar je oprecht trots op mag zijn.
Zoals ieder jaar gaan we weer een nieuw seizoen tegemoet met de nodige uitdagingen. Maar ik ben er van overtuigd dat we met de hele club weer een mooi seizoen gaan neerzetten. Iedereen, en met elkaar de schouders eronder, dan lukt het zeker!
 
Ik wil graag iedereen bedanken voor de afgelopen 5 jaar die ik als secretaris heb meegemaakt. Het waren jaren met zoeken, proberen, een lach en een traan, maar vooral 5 jaar met enorm veel plezier, genieten en gezelligheid. Ik wens Tom heel veel succes en plezier, en in september mag je me altijd bellen! 
 
 
 

3x alaaf

 
Begin